top of page

Öldüren Şaka

  • Berkem Koşma
  • 22 Şub 2017
  • 2 dakikada okunur

Batman ve Joker... Biri kahraman biri ise kötü adam. Dc Comics’in bu iki karakteri bugüne kadar sayısız olayda karşı karşıya gelmiştir. Gotham halkına kötü anlar yaşatmayı amaçlayan Joker, en sonunda Batman tarafından alt edilir ve Arkham’a yollanır. Fakat bir yolunu bulup kaçar elbet. Sonrası bir döngü... Batman ve Joker döngüsü... Peki sizce Batman olmadan Joker, Joker olmadan da Batman var olabilir miydi?


Bu yazımın başrolü Joker ve Batman’i anlatan en iyi çizgi romanlardan biri olan “Killing Joke”, Türkçe çevirisi ile “Öldüren Şaka” hikayesi. Hikayenin yazarı Watchmen gibi bir başyapıtın da mimarı olan Alan Moore.Moore’u V for Vendetta’dan da tanıyoruz elbette. Çizer koltuğunda ise kapak çizimleri ile bilinen Brian Bolland var.


“Öldüren Şaka” hikayesini yazmaya karar verdim çünkü Dc’den çıkan en kaliteli hikayelerden biri. Aynı zamanda çizgi roman tarihçesinde de önemli yere sahip olan bu hikaye okuyuculara delilik ve akıllılığın arasındaki ince farkı gösteriyor. E delilik diyince akla ilk gelen isim kim Dc evreninde? Tabiki de Joker.


Malumunuz hasta ruhlu, psikopati deli Joker’in adı sanı belli değil. Nereden geldiği, neden bu kadar deli olduğunu kimse bilmiyor. Geçmişi muamma adamın. Fakat bu hikayede kendisini başarısız bir komedyen olarak görüyoruz. Hamile karısına iyi bir gelecek sağlamak için illegal işlere bulaşan Joker abimiz trajedi üzerine trajedi yaşıyor ve sonunda biraz da Batman’in yardımıyla deliriyor efendim. Yaşadığı bu kadar trajedinin sonucunda delirmenin en mantıklı(!) karar olduğunu düşünen Joker, bu fikrini herkese kabul ettirmek için yine bazı şeytanlıklar ve psikopatlıklar planlıyor.


Peki hiç düşündünüz mü Joker bu kadar kötü bu kadar deli fakat neden Batman Joker’i öldürmüyor? Neden sürekli onu yakalayıp hapse atıyor Joker’in kaçacağını bile bile? Sebebi basit çünkü Batman Joker ile kendisinin benzerliklerini görüyor. Bakın Batman’i sevmemin bir diğer sebebi de kötü adamlarıyla olan ilişkisidir benim için. Özellikle de Joker ile olan ilişkisi... Batman ve Joker psikolojik olan birbirinin aynı iki kişiyi temsil eder. İkisi de bir travma yaşamıştır. Joker bunun sonucunda deliliği, Batman ise trajediyi yansıtır. İkisinin de delirmek için yeterince sebepleri var ve Joker bunu kabul etmiş durumda fakat Batman ise delirmemek için çaba sarf eder durumda.


Yalnız şunu belirtmek isterim ki Joker’in bu hikayedeki geçmişi kesinlikle doğru denemez. Hikayede Joker’in geçmişini bizzat kendinden dinliyoruz ama tahmin edersiniz ki bu Joker ve Joker’e güvenilmez. Yani hala bir muamma bu adamın geçmişi. Bence öyle de kalmalı. Joker bu sonuçta. Varsın bilinmesin gerçek adı. Böyle daha havalı.


Bu hikaye Batman yapımlarından çoğuna ilham kaynağı olmuştur. Nolan’ın The Dark Knight filminde Heath Ledger’in canlandırdığı Joker yaratılırken bu hikayeden esinlenildi. Aynı zamanda Tim Burton için de en favori çizgi roman hikayesi Öldüren Şaka hikayesidir. Aynı zamanda Mortal Kombat vs. DC Universe adlı bilgisayar oyunundaki Joker karakteri yine bu hikayeden esinlenilerek yapıldı. Ayrıca yine Batman: The Arkham Origins oyununda da Öldüren Şaka hikayesinden referanslar görmek mümkün.


Çizgi roman her ne kadar mükemmel olsa da WB onu da berbat etmek için bir yol bulmuş ve 2016 yılında Batman: The Killing Joke animasyonunu çıkarmıştır. Kesinlikle tavsiye etmiyorum, yazık edersiniz çizgi romana. Önüme gelene önerdiğim Öldüren Şaka hikayesini Batman ve Joker’i daha iyi anlamanız için mutlaka okumanızı tavsiye eder, gelecek çizgi roman yazılarında görüşmeyi dilerim efendim. Saygılar.


Comments


© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

bottom of page