top of page

Batman: Yeni Dünya Bölüm 1 ve 2

  • Berkem Koşma
  • 11 Nis 2017
  • 2 dakikada okunur


Biliyorsunuz ki büyük bir Batman hayranıyım. Bu sebeple de çizgi roman koleksiyonumda en fazla yer alan kahraman Batman. Bunun üzerine Joker’in Batman ile başrolünde olduğu iki hikayeden sonra bu kez Batman efsanesinin neden ve nasıl ortaya çıktığına dair bir hikayeden bahsetmek istedim. Şu ana kadar iki bölüme sahip bu hikayenin üçüncüsü için bekleyiş ise hala sürmekte.


Batman: Yeni Dünya, DC Comics’in ilk olarak 2010’da Superman: Yeni Dünya çizgi romanı ile yayınlamaya başladığı Earth One serisine dahil bir çizgi roman. Bu seride Superman ve Batman’in yanı sıra Wonder Woman, Teen Titans, Aquaman ve Flash gibi kahramanların hikayeleri de bulunuyor. Aquman ve Flash hariç diğer kahramanların hikayeleri yayınlanmış durumda ve 2017 yılı içerisinde de bu iki kahramanın ilk bölümlerinin yayınlanacağı söyleniyor.


Earth One serisine dahil olan Batman: Yeni Dünya çizgi romanı üç bölümden oluşuyor ve bu hikayenin ilk iki bölümü sırasıyla 2012 ve 2015 yıllarında yayınlanmış durumda. Üçüncü bölüm için ise daha bir tarih verilmiş değil. Hikayenin yazarlık koltuğunda DC Comics’in belki de en önemli adamlarından biri olan Geoff Johns oturuyor ve çizimlerinin altında ise Gary Frank imzası yer alıyor.


Bruce Wayne’in yeni yeni Batman olduğu zamanlarda geçiyor hikaye. Daha genç ve tecrübesiz bir Batman’e şahit oluyoruz yani. Ayrıca Bruce Wayne’in o çok bilindik başlangıç hikayesi de flashbacklerde görülebiliyor. Fakat bazı küçük değişikliklerle... Aynı şekilde Batman’in olmazsa olmaz yan karakterleri de bazı farklılıklarla hikayede yerlerini almış durumdalar. Kısacası bu hikaye için Batman ve yan karakterlerin üzerinden kurgulanmış diyebiliriz. Bu karakterler arasında Oswald Cobblepot yani Penguin, Jim Gordon, kızı Barbara ve ortağı Harvey Bullock, Harvey Dent yani Two-Face, Riddler, Killer Croc ve Selina Kyle yani Cat-Woman’ı görmekteyiz. Ayrıca hikayeye özel bazı ekstra karakterler de mevcut.


Hikaye genel olarak iyi kurgulanmış ve Batman’in gelişimini aşama aşama gösteriyor. Bazı noktaları hızlı geçilmiş olsa da Batman’in kendini geliştirmesini ve en büyük kuralı olan “Öldürmeme” kuralının sebebini görmek oldukça keyif verici. Ayrıca her ne kadar bilindik özelliklerinden farklı olarak karşımıza çıksalar da diğer karakterler hiç sırıtmamışlar hikayede. Genelden farklı olarak değiştirilen bu özelliklerin altına yüklenen anlamları gördüğünüzde hikayeye daha iyi adapte oluyorsunuz. Bu da hikayeyi ve hikayede yer alan karakterleri daha iyi anlamanıza imkan sağlıyor.


Hikayenin konusundan ve içeriğinden farklı olarak Gary Frank’in çizimleri de oldukça iyi. Yüzlerdeki ifadeler oldukça belirli ve kaliteli. Aynı zamanda fazla taramalardan veya kötü renklerden dolayı göz zevkiniz bozulmuyor.


Batman efsanesinin başlangıcını ufak değişikliklerle ama ana olaya sadık kalarak ele alan bu hikaye, benim gibi Batman severlerin mutlaka okuması gereken bir çizgi roman. Belki bu zamana kadar çıkan Batman çizgi romanları arasında en iyisi değil fakat Geoff Johns’un dahil olduğu bir hikaye üst düzey bir hikayedir bana göre. Hele bir de hikayenin başrolünde Batman varsa.


Bu arada küçük bir bilgi:


Çizer Gary Frank, bu hikayeyi dostu olan Ian Meek’e ithaf etmiş. Frank’in deyimiyle Meek, sıkıntıların kahramana dönüştürdüğü bir adam. Sizce de size başka birisini daha hatırlatmıyor mu?


Commentaires


© 2023 by The Artifact. Proudly created with Wix.com

bottom of page