G.O.R.A. (2004)
- Berkem Koşma
- 25 Şub 2017
- 2 dakikada okunur

Güzel Olmazsa Reyting Almaz ya da Gıcırtılı Olur Robotun A.. Ehm neyse... Açılımını hiç bilemeyeceğiz belki de bu filmin hatta belki de yok. Tabiki G.O.R.A.’dan bahsediyorum. 2004 yılına büyük damga vurmuş olan Cem Yılmaz filmi... Kuşkusuz çoğu kişinin favori Cem Yılmaz filmidir. Buna ben de dahil tabi. Öyle ki filmin replikleri hala ezbere bilinir. Peki neden bundan sonraki Cem Yılmaz filmleri G.O.R.A. kadar etkili olamadı?
G.O.R.A. 2004 yılında Türkiye’de vizyona girmiş bilim kurgu-komedi türü bir yapım. Senarist koltuğunda belki de ülkenin en ünlü komedyeni Cem Yılmaz, yönetmen koltuğunda ise daha önce Vizontele’nin yönetmenliğini de yapan Ömer Faruk Sorak oturuyor. Filmin kadrosu ise oldukça tanıdık isimlerden oluşuyor. Birbirinden ünlü isimler var kadroda. Özkan Uğur, Ozan Güven, Özge Özberk, Rasim Öztekin vs.
Film 26.2 milyon dolar hasılat ile “En çok gişe yapan Türk filmleri listesi”nde sekizinci sırada olsa da kuşkusuz herkes tarafından bilinen bir yapım. Devam filmi olan A.R.O.G.’dan bir hayli önde olan bu film acaba neden bu kadar ünlü? Şahsi fikrime göre bu kadar ünlü olmasının en büyük nedenlerinden ilki tabiki de Cem Yılmaz’ın elinden çıkmış olması. Cem Yılmaz Türkiye’nin en ünlü komedyeni konumunda ve gösterileri bir hayli izleniyor. Her ortamda güldürmeyi başarıyor herkesi. Dolayısıyla filmin bu kadar beğenilmesinde en önemli etken kendisi. İkinci olarak filmin kadrosu bayağı bir geniş. Yukarıda saydığım isimlere ek olarak Özge Özberk, Engin Günaydın, Cezmi Baskın gibi isimler var kadroda ve bu isimler Türk televizyonlarında bir hayli tanınan isimler.
Bir diğer sebep de filmin türü ve yayınlanma zamanı. Cem Yılmaz’ın elinden çıktığı için komedi olacağı aşikar ama aynı zamanda bir bilim kurgu olma özelliği taşıyor bu film. Açıkçası G.O.R.A.’dan evvel bu türde bir film çıktığını hatırlamıyorum ben. Bu özelliğiyle de bir ilk olma şerefine erişmiş bir film G.O.R.A. ve dolayısıyla ilginin de yüksek olmasını buna bağlıyorum ben. Uzay konseptini de oldukça iyi taşımış film bana kalırsa. İşte bana göre bu sebeple A.R.O.G.’un önünde kaldı bu film. Konsept yüzünden yani.
Filmin hikayesini herkes biliyor nasılsa, uzun uzun anlatmaya gerek yok. Dedim ya yukarıda bu film bir ilk olma özelliğine sahip diye. Hikaye bakımından da ilk aslında Türkiye için. Her taşın altından çıkan kıvrak zekalı bir Türk’ün uzay macerasını anlatıyor. Arif kıvrak zekalı Türk insanını temsil ediyor. Aslında düşününce böyle adamlar da var gerçek hayatta. Yani adamı görünce “Ya bu adam uzaya gitse orayı da dize getirir valla” diyorsun resmen.
Şu sıralarda filmdeki karakterlerden Arif ve 216’nın maceralarını konu alan bir filmin yapılacağı söylentileri var. Üstelik bizzat Cem Yılmaz tarafından da doğrulanmış şekilde. Film 2017 sonu ya da 2018 başında vizyona girecek muhtemelen fakat çok fazla detay yok daha. Cem Yılmaz İnstagram hesabından yaptığı paylaşımlarda filmin 60lı yıllarda geçeceğini söyledi ama dediğim gibi çok fazla detay yok ortada.
Her ne kadar Arif ve 216 karakterlerini sevsem de yeni çıkacak olan bu filmin G.O.R.A.’nın önüne geçebileceğini düşünmüyorum. Bunda en büyük etken konsept ve yayınlandığı dönem yukarıda dediğim gibi. Tıpkı A.R.O.G. gibi serinin ilk filminin gerisinde kalır diye tahmin ediyorum. Hatta belki serinin üçüncü filmi olmaktan çok bir spin-off bile sayılabilir bu yeni film. Şimdilik bir şey söylemek zor. Bekleyip göreceğiz.
Comments